torsdag 15. oktober 2015

Jeg liker ikke det du driver med!

Her om dagen kom det en mann bort til meg og sa rett ut: “Jeg liker ikke det du driver med!” Jeg ble litt overrasket, så jeg spurte hva han mente, og eksakt hva han ikke likte. “Dere driver bare med humbug, og sjamanisme er bare tull” svarte han kjapt. “Jeg skjønner ikke at noen lar seg lure” la han til. Jeg svarte bare høflig at han er i sin fulle rett til å mene hva han vil. Var på tur i barnehagen for å hente ungene, så jeg hadde ikke tid til å diskutere. Men etterpå kom jeg til å tenke på hva er det egentlig med sjamanismen som irriterer enkelte mennesker så grenseløst. Det kommer ofte hatefulle ytringer på sosiale medier, noe vi sletter straks. Det er jo som kjent religionsfrihet i Norge, og det vi driver med er verken ulovlig eller til skade for noen. Ikke driver vi med forkynning heller. Vi bare styrer med vårt og fungerer ellers som normale mennesker i samfunnet. Så det er faktisk ikke godt å si sånn eksakt hva som irriterer enkelte?
Jeg for min del liker ikke fotball. Jeg synes det er ganske fjollete at 24 voksne menn eller kvinner løper etter en ball, med samme intensitet og iver som sønnen min på 3 år. Men på en måte kan jeg forstå at de fysiske og mentale prestasjonene til spillerne er prisverdig. Med all respekt, det interesserer meg ikke. Og enda mer fjollete er når voksne mennesker sitter foran en TV-skjerm og roper og hujer, som om det skulle være mulig å sitte i Tromsø og rope slik at de hører det i Liverpool. Midt oppi levenet som det allerede er på en fotballbane. Jaja, men det er mange som liker fotball, sier du. Fotball engasjerer langt flere enn for eksempel sjamanisme. Det stemmer, men historien viser at flertallet ikke alltid har rett. En gang i tiden gikk de fleste rundt og trodde på tusser og troll. Og en stund trodde flertallet i Norge at alle samene bor i lavvu og driver med rein. (Mange tror det enda)
At NRK TV sender fotball som en del av nyhetssendingen betyr heller ikke så mye, de sender bare det som engasjerer flest mulig seere. Altså så har mest med business å gjøre. Så min konklusjon er følgende: Fotball er bare humbug, skjønner ikke et noen lar seg lure!
Men det kunne ikke på noen måte falle meg inn å fortelle det til de som har interesse for fotball. Hva hvis jeg skulle gå bort til for eksempel en midtbanespiller på TIL og fortelle at jeg liker ikke det han driver med. Da vil han antakelig se på meg med forundring og lure på hvilken anstalt jeg tilhører. Kjente forballspillere får nok høre mye rart fra publikum, om tabber, skoringer og andre ting de har gjort. Men neppe noe om at fotball er bare humbug, og at han skulle heller brukt energien sin på noe mer fornuftig.  Men hvis noen spør meg direkte, så vil jeg nok svare at jeg ikke har interesse for fotball, men respekterer de som har det.

1 kommentar:

  1. Å ta seg betalt for en vare eller tjeneste er noe alle gjør og som er akseptert av alle. Det å ikke ville betale for healing eller andre alternative behandlinger kaller jeg for snylting.

    SvarSlett