lørdag 17. oktober 2015

Er det riktig å ta betalt for helbreding?

                                                                                Tilbake til Isogaisa nettbutikk

En dame ringte her om dagen og spurte om jeg kunne helbrede henne. Jeg svarte som sant var at jeg bruker ikke fjernheale, untatt hvis det er akutt. Hun fikk heller komme hit, så kunne vi sette opp en time. Hun opplyste om at hun jobbet som sykepleier i fast jobb, og hadde det ganske travelt. Jeg forklarte at siden jeg har to småbarn, så har jeg det også litt travelt. Mesteparten av arbeidet jeg gjør må skje mens ungene er i barnehagen. Men vi klarte å få til en avtale om tid og sted, siden hun bodde bare 2 timer unna.  Like før vi skulle avslutte samtalen sa hun plutselig: Ja, dere sjamaner kan vel ikke forlange betaling? Jeg ble litt overrasket, men forklarte at joda, jeg bruker å ta betalt for jobben. Dette syntes hun var rart: "Er ikke dette en gave du har fått, som du skal dele med andre. Det er nå min overbevisning" hevdet hun. Jeg syntes hele diskusjonen begynte å bli pinlig, så jeg anbefalte henne å heller kontakte noen andre healere. Det skulle hun gjøre. "Jeg snakker heller med noen som ikke er så opptatt av penger" sa hun, før hun la på.

Overbevisning?
I ettertid kom jeg til å tenke på at hvis hun er i skikkelig pengenød kan jeg nok heale henne gratis. Men hvis hun er sykepleier i fast jobb, så tjener hun nok mye mer enn det jeg gjør. Problemet er at jeg tror ikke diskusjonen handlet om pengenød. Det virker mer som at det handler om personlig overbevisning. Er sjamanisme virkelig en gave man skal dele med andre? Men det er nå betimelig å spørre: Hvem sin overbevisning? Min eller din? Hvis det var så enkelt, så kunne jo jeg ringe til et verksted og be dem reparere bilen min, gratis. Jeg er av den overbevisning at alle bilverksteder skal jobbe gratis for meg, siden evnen til å forstå mekaniske ting i bilen, er en gudegave, kunne jeg hevdet! Men så enkelt er det vel ikke. Her må man nok punge ut for å få jobben gjort.

Hva hvis healingen ikke fungere? Tja, alle vet jo at man ikke har noen garanti for at helbreding skal fungere i 100% av tilfellene. Igjen vil jeg henvise til verkstedbransjen: Hvis jeg setter bilen inn på et verksted, og de ikke finner feilen, da må jeg fremdeles betale for timebruken. Mekanikeren skal ha lønn, verkstedet skal drifte bygning og verktøyet og betale skatter og avgifter.

Så hva betaler man egentlig for når man bestiller healing?
Det er enkelt å svare på. Først og fremst betaler man for lokalet jeg leier. Jeg kan ikke ta med klienter heim til privathuset, siden familien er tilstede. Det hadde heller ikke gått å dra til en kafe, skjønt jeg har faktisk helbredet folk både på kafeer og på gaten. Men det er mer tilfeldig, ofte hvis man treffes tilfeldig, og klienten har et akutt behov. Det beste er faktisk å ha et eget egnet lokale, der man kan jobbe uforstyrret. Først og fremst få til en god samtale med klienten.

I tillegg til lokalet, så betaler klienten for tidsbruken. En god samtale og påfølgende helbredelses-seremonier tar ofte en time eller to. Den tiden kunne jeg brukt til annet inntektsgivende arbeid. Selv om jeg jobber som sjaman, så må man følge samfunnets krav: Betale bil, mat, klær,  hus, telefon, NRK lisens, strøm og internett. I tillegg koster barnehageplass ganske mye. Når alt dette er betalt så skal man ha penger til overs for å ta fire ukers ferie sammen med familien. (i teorien)

Men jeg vet om folk som er i fast jobb (eller trygdet) og bruker fritiden til å helbrede andre. Strengt tatt så trenger dem vel ikke ta betalt. Men det er litt forskjellig praksis her. For min del bruker jeg fritiden min sammen med familien. Kvalitetstid med barna, kalles det.
Så helbreding skjer på dagtid, i arbeidstiden, mens barna er i barnehage. Derfor ser jeg på virksomheten min som en vanlig jobb, med lønn.

Før i tiden...
En gang i tiden da forfedrene mine bodde i siidaer (liten landsby) så tok ikke sjamanen betalt for sine tjenester. Men på den tiden tok ingen betalt, innad i siidaen. Man hjalp hverandre etter beste evne. Skjønt de fleste ville holde seg inne med sjamanen siden han hadde direktekontakt med åndeverden, så det kunne nok havne litt ekstra kjøtt eller laks på hans bord.

Forøvrig så vil jeg minnes en gang på åtti-tallet. Jeg og kameraten Geir (han het egentlig noe annet) kjørte en kveldstur med Opel'n min til nabobygda. Vi gikk på en kafe og spleiset på en kopp kaffe. Da vi hadde drukket litt kaffe, gikk Geir til nabobordet og spurte om han fikk bomme røyk. Siden jeg ikke røyker, så syntes jeg det var litt pinlig. Men gutta fra nabobygda spanderte røyk, fyrte på og klappet han på skuldra.
På heimturen ble vi fri for bensin på bilen. Så vi koplet til slepetauet og haiket med tauet. Tredje bilen stoppet og slepte oss heim. Gratis! Fyren sa bare at en gang hadde også han stått i veikanten uten bensin.
Det var tider det. Jeg vet ikke om det hadde gått an i dag.Ting koster og færre og færre gjør noe gratis. Det er ikke så mange år siden det ble bestemt at fotballspillere skulle ha lønn. Og hvilken lønn! Langt over det som er normalt for en vanlig 20 åring. Men spillerne hevder bare: Skal man kunne overleve, betale hus, mat, strøm osv. så må de ha lønn, siden treningen krever såpass mye av hverdagen. Sånn er det blitt.

Sjaman = konsulent?
Et mer relevant spørsmål er hvor mye skal man ta betalt for healing? Betal akkurat så mye jobben er verdt, sier noen. Tja, hvis du redder livet til et menneske, hva er det verdt? Vil det stakkars mennesket bli stående med milliongjeld til healeren?  Et menneskeliv er verdt ganske mye.
Jeg vil ganske enkelt sammenligne en healingtime med tilsvarende i samfunnet. Hva koster en time hos advokat, hos coacher eller hos en regnskapsfører? Eller hva koster det å leie en vekter en time? Med det som utgangspunkt er det greit å sette en fast timepris.

Jeg tror ikke vi som helbreder kan stille oss på siden av samfunnet og leve i vår egen lille verden av vennetjenester og frivillighet. Da hadde det ikke gått lang tid før postkassen hadde vært full av brev fra inkassoselskapene. Strømregning + inkassosalær, der inkassosalæret hadde blitt dobbelt så stort som strømregningen. Jaja, hvorfor ikke. Inkassoselskapene skal jo også overleve. De ansatte skal kunne betale strøm, mat, klær osv...


                                                                                 Tilbake til Isogaisa nettbutikk5 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig, dette blir jo som alle andre som behandler mennesker (forskjellig yrkesgrupper).
  Jeg er glad for at noen har disse evnene og vil bruke dem på andre.

  Vi må jo alle ha lønn for å leve, skulle du hatt en annen jobb ville vi jo ikke hatt dette tilbudet.

  En annen ting er å gi litt healing til familie, venner utenom av og til uten lønn. Det gjør vel vi alle med våre kunnskaper av og til. Det er å hjelpe hverandre.

  SvarSlett
 2. Godt poeng. Det er vel di færreste som tar betalt fra familie og venner, hvis man hjelper dem med for eksempel måke trappa, hente dem på flyplassen, ordne noe på laptopen, bærer møbler, eller andre småting. Det blir vel det samme med healing.

  SvarSlett
 3. Jeg er også glad for at noen har disse evnene og kan hjelpe folk.Syns det er helt greit at du får betalt for den tiden du bruker på å hjelpe mennesker.Lykke til med det gode arbeid du gjør.

  SvarSlett
 4. Jag har tänkt mycket på detta och håller helt och hållet med dig. Förstår inte hur de tänker som tycker att vi helare ska kunna leva utan ersättning. Vi har alla olika gåvor precis som vi alla har grundläggande behov. Idag är det pengar som är valutan som ger oss vad vi behöver, då får det vara så.

  SvarSlett
 5. Mange har jo en gave å reparere diverse, uten at de deler gratis til andre, feks...og hos en fysioterapeut får du 12 behandlinger du må betale for, og kanskje du ikke blir frisk? har vært mange ganger til lege i mitt liv, og er ikke blitt frisk, og er blitt lurt for masse penger til konsultasjon og medisiner ;-) jaja..mange har gaver til å bli mange ting, ikke sagt de skal jobbe gratis.

  SvarSlett