lørdag 13. februar 2016

Utdrag fra boka "Sjamanens Hemmeligheter" av Ronald KvernmoNenetserne

                                                                                           Tilbake til nettbutikk

På Jamal-halvøya i Russland, lever nenetserne. De har en meget oppegående reindrift, og opplever faktisk det motsatte av hva samene opplever. Mange nenetsere, som er bosatt i storbyer som Arkhangelsk eller St. Petersburg, flytter tilbake til tundraen og gjenopptar sitt frie liv som reingjetere. Flokkene er store og sunne, folkene trives og alle virker fornøyde med tilværelsen. De har nok mat, varme lavvuer og har ingen problem med å overleve på tundraen. Selv om de ikke har den overfloden som nordmenn er vant til, så er de nokså velbergede sett i forhold til den jevne russer. Språket er levende, og sjamantradisjonen er absolutt oppegående. Hva har nenetserne gjort som ikke samene har klart? Det er vel heller et spørsmål hva de ikke har gjort! 

Isolert tilværelse
På grunn av avstand og dårlige kommunikasjonsforhold så har verken kirken, staten, landbruks-departementet, Stalin, eller andre kolonimakter, nådd fram med sin innflytelse og sine ideer. Folkene har ganske enkelt levd sitt eget liv og styrt seg sjøl, helt uten inngripen fra utenverden. Selv den dag i dag må man leie et svindyrt helikopter og fly i timevis innover tundraen for å komme dit. Det er lett å tenke seg at reingjeterne er rimelig fornøyd med situasjonen, og gliser fornøyd i pesken hver gang det kommer en forfrossen besøkende dit, sånn cirka en gang i måneden. 

Deilig fersk varmt blod
Den besøkende, som har reist i flere timer i et gammelt russisk helikopter, fremdeles kvalm etter parafinlukta og ristingen, får en skvett fersk varmt blod til velkomstdrink. Deretter inviteres han inn i lavvuen for å spise ennå deilig varmt, rått og nyslakta reinkjøtt til middag. Etter en slik usedvanlig gjestfri mottakelse kan vel neppe den besøkende ha andre ønsker enn å reise fortest mulig vekk derifra, og heller presentere sine fantastiske ideer for et noe mer lydhørt publikum. Gjerne på en varm og lun pub, i nærmeste by. Og nenetserne undrer forventningsfullt på hva neste helikopter kan bringe, av fantastiske ideer fra et såkalt siviliserte samfunn. Gjeteren har allerede plukket ut hvilken rein som må ofre sitt blod, til ære for gjesten... 

Hold dere unna!
Konklusjonen er enkel: Politikere, landbruksmyndigheter, gruveselskap, kraftutbyggere og alle andre som ønsker å ta seg til rette: Hold kleptomanpølsene deres langt unna! Slutt å blande der inn i ting dere ikke har greie på! Samer, nenetsere, inuitter og andre urfolk har vært i stand til å holde orden på seg sjøl i 10 000 år! Hvorfor skulle de ikke være i stand til det i dag? Det er fullt mulig å drive med reindrift, og ha sunne, sterke flokker, med god økonomi. Så lenge reineiere og urfolkene får mulighet til å administrere seg sjøl, og ellers passe sine egne ting. 

Les hele boka! 

Nenetsere på Isogaisa 2013Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar